Zelf een speaker maken: Zo doe je dat! - Audio Aanrader

Zelf een speaker maken: Zo doe je dat!

Zelf een speaker maken? Stel je eens voor, je hebt wat vrije tijd, materialen en gereedschap bij de hand, en je wilt aan de slag in je eigen werkplaats. Je denkt: “Ik ga zelf speakers bouwen!” Bij Audio Aanrader helpen we je op weg.

Zelf een speaker maken: Beter dan Kant-en-Klaar?

Voordat we beginnen, is het belangrijk om te beseffen dat het bouwen van je eigen speakers een geweldige leerervaring is, maar het kan moeilijk zijn om een beter resultaat te behalen dan kant-en-klare producten. Deze gids is bedoeld voor beginners die in de wereld van geluid willen duiken en wat kennis en ervaring willen opdoen. Het is een hobbyproject voor degenen die graag zelf iets willen maken, niet per se omdat het beter klinkt dan een reguliere luidsprekerset, maar gewoon voor de plezier. Misschien wil je het gebruiken in je huis, garage of zelfs voor een buurtvereniging. Laten we beginnen met begrijpen wat erbij komt kijken.

fullrange speakers

Hout of Kunststof?

In het verleden werden de meeste pro audio-luidsprekerkasten gemaakt van hout en bedekt met speakerdoek of ander materiaal. Tegenwoordig zijn er ook kunststof speakerkasten op de markt gekomen, die er moderner uitzien. Houten kasten hebben nog steeds voordelen, vooral voor subwoofers vanwege hun akoestische eigenschappen en bracing-mogelijkheden. De keuze tussen hout en kunststof is belangrijk bij het plannen van je project.

Subwoofer of Fullrange Speakerkast?

Voordat je begint, moet je beslissen of je een woofer of een fullrange speaker wilt maken. Een subwoofer richt zich op lage tonen en heeft meestal één luidspreker, terwijl een fullrange kast meerdere componenten bevat, zoals een woofer, mid-range en tweeter. Je moet ook nadenken over het gebruik van een scheidingsfilter (crossover) om de frequenties naar de juiste componenten te sturen.

Stappenplan om zelf een speaker te maken

Als je serieus wilt worden in het bouwen van speakers, moet je de karakteristieken van je componenten begrijpen en berekeningen uitvoeren voor een optimale kastconstructie. Dit omvat het werken met Thiele Small-parameters, die informatie bieden over je componenten. Hoewel dit geavanceerd klinkt, is het cruciaal voor hoogwaardige zelfgemaakte luidsprekers.

Afwerking en Samenstelling

Het kiezen van het juiste materiaal voor je speakerkast is essentieel. We raden multiplex aan voor een stevige en hoogwaardige constructie. Het monteren van de kast vereist zorgvuldige mechanische en gelijmde verbindingen, dus investeer in goede schroeven en hoogwaardige houtlijm. Overweeg ook braces voor extra stabiliteit.

Hardware

Denk na over de hardware die je wilt gebruiken, zoals metalen hoeken om schade te voorkomen, aansluitpanelen voor verschillende connectoren en speakergrills om je componenten te beschermen.

Warnex Lak of Toch Bekleden met Vilt?

Voor de esthetische afwerking van je speakers kun je kiezen tussen het bekleden met speakerdoek of het gebruik van Warnex-lak. Het bekleden vereist vakmanschap, terwijl Warnex-lak een duurzame en aantrekkelijke afwerking biedt.

Bedrading, Aansluitpanelen en Meer

Zorg ervoor dat je de juiste bedrading en aansluitpanelen gebruikt om je zelfgemaakte luidsprekers aan te sluiten op een versterker. Kies de juiste draaddikte en denk na over de benodigde connectoren.

Zo maak je zelf een speaker!

Met deze gids en een beetje handigheid moet het zeker lukken om je eigen werkende speakers te bouwen. Geniet van het proces en blijf leren, want hoe meer je je verdiept in luidsprekercomponenten, hoe beter je zelfgemaakte speakers zullen worden.

Dus, ben je klaar om je eigen speakers te bouwen en je geluidservaring te verbeteren? Volg deze gids en ga aan de slag met je DIY-luidsprekerproject!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *